Mer fra

VM-gull i skiskyting sitter langt inne for svenskene. Gårsdagens triumf var den første siden 1958.

Av

25-år gamle Martin Ponsiluoma fra Östersund skjønte derfor at han hadde skrevet historie i det iskalde snøværet der fire norske vinnerkandidater ble sendt ut av seierspallen.

Jo da, Sverige har OL-gull og kvinnetriumfer, men mannlige VM-distanser har alltid vært stang ut. Helt siden Adolf Wiklund vant det aller første VM-løpet i historien i Saalfelden i Østerrike i 1958.

Alltid bommet

Han vant 20 kilometeren, som også var eneste individuelle øvelse i det mesterskapet.

– Jeg visste at med fullt hus hadde jeg store vinnersjanser. Det har jeg sett tidligere i vinter, sier Ponsiluoma til Aftonbladet.

Men i vinter har han i snitt hatt to bomskudd på hver sprint.

Denne dagen ble det null. Og første VM-gull til en kar som aldri har vært på seierspallen før.

Stang ut

Norske løpere har vunnet samtlige sprintrenn i verdenscupen i vinter.

Men da det handlet om VM-medaljer gikk de til Sverige, Frankrike og Frankrike.

– Veldig skuffende, men det er små marginer. Vi er veldig nær, og har kort avstand opp på søndagens jaktstart, sier Johannes Dale, som var nærmest medalje av de norske.

Han var både fornøyd og litt frustrert over 4.-plassen etter ett bomskudd. Den plassen fikk han ett hundredel (!) foran Johannes Thingnes Bø.

Thingnes Bø gikk inn til femteplass med beste langrennstid, og kunne tatt gullet med ett bomskudd mindre. To bom var en for mye.

Iskalde fingre

Sturla Holm Lægreid (nr. 7) skjøt feilfritt, men slet med frosne fingre.

– Jeg brukte for tynne hansker, sa han. Tarjei Bø ble svakeste nordmann på 9. plass, men alle fire er altså under minuttet bak lederen når det skal kjempes om nye VM-medaljer på jaktstarten søndag.

Franskmennene viser styrke. Simon Desthieux tok sølv og Émilien Jacquelin bronse.