Byløvene

En syndig ostekreasjon setter spikeren i kista for årets høytidsmat. Nyt før januar tar oss!

De siste ti årene har vi nærmest bivånet en osterevolusjon i Norge. Kraftkar, som vant det offisielle VM i ost, er mest kjent blant nykommerne.

I tillegg finnes det en rekke andre fantastiske nye oster som fortjener oppmerksomhet.

Omtrent uansett hvor i landet du bor, er det en osteprodusent i nærheten. Mange av de lokale ysteriene lager myke hvite oster eller rødkittoster der skorpen kan spises.

I Hemsedal produseres en av mine favoritter, nemlig Raudberg. Denne rødkittosten smaker deilig kald, men som en bonus smelter den tilfeldigvis også perfekt. Bare gi den en panering og en kjapp runde i frityrgryta.

Til din friterte, sprø Raudberg er det helt perfekt å servere moltene du har på lur i fryseren. De er like gode enten de ble plukket på myra i høst eller ble med hjem fra super’n i går.

Molter er relativt syrlige og har heller ikke så mye sødme, derfor trenger de selskap av noe rikt og fett – enten i glasset eller på tallerkenen, og aller helst begge steder. På tallerkenen er krem en gjenganger, mens fritert ost en herlig utfordrer!

Kombinasjonen av molter og ost er like god som smårett, dessert, snack, lunsj eller – for deg som vil slå til med et riktig festmåltid – som osterett før dessert.

For at moltene skal fungere enda bedre i retten, blander jeg inn litt brunt sukker og Certo frysepulver. Frysepulver er en fortykker som aktiverer uten koking. Kokes moltene, blir de ufine i fargen, og den friske smaken av fjellgullet forsvinner helt.

Her er det bare å røre sammen moltene i 30 sekunder, la det stå 30 minutter og servere! Men «moltetøyet» kan også gjerne stå en ukes tid. Både moltene og frysepulveret inneholder pektin, som er et naturlig konserveringsmiddel.

Som ekstra tilbehør er det godt med litt «knas». Sprø hjertesalat og solsikkekjerner gir en fristende konsistens, mens sursøte rødbeter gir deilig mykt tygg og litt jordlige smaker.

Vil du ha en lysere farge på betene, bruker du gulbeter på samme måte som rødbetene, bare med epleeddik fremfor balsamico eller sherryeddik. (NTB Tema)