Mer fra
Nyheter

Ap, Sp og Sv er rasende på regjeringen etter at det ble kjent at boligspekulanter som ikke får leid ut leiligheter, er berettiget til krisestøtte. Nå vil de tvinge bolighaiene til å betale tilbake.

Av

Ap, Sp og Sv er rasende på regjeringen etter at det ble kjent at boligspekulanter som ikke får leid ut leiligheter, er berettiget til krisestøtte.

– Dette er enkelt. Driver du med spekulasjon i boligmarkedet og har tjent deg rik på at andre bor, er det nå du skal tjene deg litt mindre rik ved å leie ut til en rimeligere pris, mener Aps stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen.

Hun sitter i kommunal og forvaltningskomiteen på stortinget.

– Det var selvsagt aldri vår intensjon at boliger skal stå tomme med statsstøtte når studenter og andre grupper som har trang økonomi allerede betaler blodpris for å bo. Jeg skjønner veldig godt at de opplever dette tiltaket og konsekvensene av det som blodig urettferdig, sier hun til Dagsavisen.

Får dekket kostnader

I helgen skrev NRK at enkelte bransjer som banknæringen og oljeutvinning har ikke tilgang til midler fra kompensasjonsordningen for næringslivet. Boliginvestorer er derimot tatt inn.

– Det er fordi vi har en kompensasjonsordning som gjelder hele næringslivet vårt, sa næringsminister Iselin Nybø (V) til NRK.

Boligutleieselskaper får dermed rett til å få dekket faste kostnader som rente opptil 0,75 prosent av lånet, strøm, vann, kloakk og forsikringspremie.

Fremmet forslag

I Stortinget tirsdag fremmet Sps Sigbjørn Gjelsvik dette forslaget på vegne av Sp og Ap.

«Stortinget ber regjeringen sørge for tilbakebetaling av støtte fra virksomheter som ikke har opptrådt aktsomt og lojalt mot kompensasjonsordningens formål, herunder virksomheter som har redusert omsetningen for å oppnå økt utbetaling av støtte under kompensasjonsordningen og virksomheter der omsetningsfallet hovedsakelig skyldes koronaepidemien».

– Driver du med spekulasjon i boligmarkedet og har tjent deg rik på at andre bor, er det nå du skal tjene deg litt mindre rik ved å leie ut til en rimeligere pris, sier Siri Staalesen.

– Løsningen er at regjeringen legger inn noen vilkår for de som søker kompensasjon og at Nybø straks tetter smutthullene som for vanlige folk oppfattes som juks med felleskapets penger, sier Ap-representanten.

Hun forventer at regjeringen nå tar grep og tetter de smutthullene som er.

– Gjør de ikke det mister folk trua på spleiselaget. Det er de store aktørene som kommer best ut av ordningen. Er de ikke villige til å rydde opp, må de stille krav til de som søker, sier Staalesen.

Gjør de ikke det mister folk trua på spleiselaget.

—  Siri Gåsemyr Staalesen

– Regjeringen må være tonedøv når de nå velger å overse alle stemmene som nå mener dette er urettferdig. Regjeringen kan gjøre unntak – dette er ikke en rettferdig krisepolitikk. Regjeringen har laget en ordning som gjør det mer lønnsomt å søke om statlig støtte heller å drive butikken sin som er å leie ut boliger ut. Jeg kan ikke skjønnet at staten mener det er greit at man skal få støtet hvis man velger å ikke leie ut, og på den måten få mer penger ut av fellesskapet. Det er ikke ulovlig, men synes virkelig statsråden det er greit at noen jukser, spør Staalesen.

Får støtte

Sp og Ap er ikke alene på Stortinget om å være oppgitt over dette. SV er like oppgitt.

– Det er ingen grunn til å gi utleiere koronastøtte. De kan sette ned leien, selge boligen eller låne i banken. Det trengs mange flere boliger på markedet, så får de ikke leid ut får de vurdere å selge. Det er uansett ikke en statlig oppgave å sikre leieinntektene. Tvert imot er det behov for å gjøre det billigere for folk som må leie og mulig for flere å eie, sier stortingsrepresentant og leder av kommunal og forvaltningskomiteen, Karin Andersen til Dagsavisen.

– Vi mener at denne type virksomhet bør ut av koronastøtteordninga og kommer til å fremme forslag om dette i forbindelse med behandlingen av krisepakka på Stortinget i dag, sier hun.

SVs forslag handler kort sagt om at utleiefirma framover ikke skal omfattes av kompensasjonsordningen for næringslivet, eller litt mer teknisk sagt, de som driver innen næringskodene: Omsetning og drift av fast eiendom, kjøp og salg av egen fast eiendom og utleie av egen eller leid fast eiendom.

Opptatt av de unge

AUFs leder, Astrid Eide er bekymret på vegne av ungdommen, og mener vi står overfor en generasjonskrise når epidemien er over.

– Vi kan ikke ha det slik at noen mottar krisemidler fra felleskapet, og samtidig tar ut utbytte. Når boliger står tomme blir det enda vanskeligere for unge å komme inn på markedet, og tomme boliger er med på å presse leieprisene enda høyere opp, sier Astrid Eide til Dagsavisen.

– Jeg er opptatt av min generasjon som har hatt det vanskelig under koronakrisen. Da bør ikke regjeringen føre en politikk som gjøre det enda mer krevende å komme inn på boligmarkedet. Dette viser hvor urettferdig boligmarkedet er. Vi må ha en kraftigere skattepolitikk overfor de som vil ha leiligheter som investeringsobjekter i påvente av høyere boligpriser, og ikke minst må vi ha et sterkere og bedre lovverk for leietakere, sier AUF-lederen.