Nyheter

Forfatter Agnar Lirhus skriver om klima og forbruk for et nytt publikum når han gir ut sin første barnebok.

Bilde 1 av 3

– Jeg ønsker å skrive bøker som ikke kun handler om hverdagsliv. Den politiske tilstanden føles eksistensiell, og jeg liker å skrive om ting som føles ubehagelig. Klima og forbruk var ikke noe jeg tenkte så mye på da jeg debuterte i 2005, men situasjonen har blitt mer akutt de siste årene, sier Lirhus.

Søndag 3. desember klokka 13 lanserer han boka «Gutten og det glødende treet» på House of Foundation i Moss – en eventyrlig bildebok laget i samarbeid med illustratør Rune Markhus.

Magiske nøtter

– Rune er utrolig god til å formidle og forsterke historier gjennom illustrasjonene sine, blant annet fargebruken som er dus i starten og mer intens mot slutten. De gir underbevisst en følelse av utviklingen i historien uten at leseren må få det inn med teskje, forteller Lirhus.

Boka er beregnet på barn i alderen 5 til 11 år, og handler om gutten Tile som finner noen magiske nøtter. Disse kan forvandles til hva som helst, og gutten bruker disse til å legge verden under sine føtter sammen med faren sin.

– De tryller bort skoger og hav, som igjen fører til at dyrelivet blir borte. Det er en slags kommentar til de klimaendringene vi begynner å se, men også til at det knapt finnes ville habitater dyr kan leve i lenger.

– Det underliggende temaet er hvordan vi mennesker forholder oss til naturen, og det at ingenting er gratis. Naturen forbrukes også, sier Lirhus.

– Ikke ren klimabok

Det er ikke første gang Lirhus tar for seg denne tematikken, men han er likevel opptatt av å ikke prakke det på unge lesere.

– Historien kan fint leses uten å knytte den opp mot et spesielt tema. Det kan være man danner seg noen tanker etter man har lest, men den må ikke leses som en ren bok om klimakrisen og kontrastene mellom ressursmangel og overforbruk.

Dette er Mosseforfatteren første bok med barn som målgruppe, noe han syns har vært en spennende øvelse.

– Heldigvis har jeg egne barn på samme alder som boka er skrevet for, men det er veldig annerledes sammenlignet med å skrive for voksne med tanke på hva barn har av forutsetninger for å forstå budskapet.

Utenfor boksen

– Jeg har også skrevet en ungdomsbok som kommer ut over nyttår, og det var kanskje enda mer utfordrende enn å skrive for barn. Samtidig følte jeg at det var nødvendig å gjøre noe nytt, og bevege meg litt vekk fra det å skrive romaner for et voksent publikum, sier Lirhus.

Han håper boka kan stimulere til samtaler mellom barn og foreldre om det alvorlige underliggende budskapet.

– Personlig syns jeg det er fint å kunne snakke med barna mine om bøkene vi har lest. Når tematikken er såpass alvorlig kan man bli redd når man snakker om det, og derfor har jeg prøvd å finne en morsom inngang til et skremmende tema, avslutter Lirhus.