Nyheter

10. januar feiret Rolf Martinsen sin 75-års dag i hjemmet på Tenerife. Rolf og hans samboer hadde invitert gode venner til å dele denne dagen med ham.

Av

Siden det er lenge siden Rolf  bodde i Fredrikstad, vil  jeg  få  ham til å fortelle  litt om hva  han  har drevet  med gjennom livet.
-Jeg  ble født i barndomshjemmet  i Glomboveien  2 på Nordre Kråkerøy. Fødselen skjedde  klokka  6 om morgen, og ute  var det  minus 20 grader. Det var en av de  kalde  vintrene  under krigen. Pappa fikk ikke være  inne, slik skikken  var den gang. Han måtte  vente  ute  i kulda. Håper for hans del at fødselen ikke trakk ut! 
Hjemmet  mitt gikk  gjerne  under navnet "Kontoret"  da det opprinnelig hadde vært kontor for Røds Bruk og for doktoren som  kom dit en gang i uka. Senere  ble det beboelseshus. Vi bodde der til foreldra  mine  bygde  eget  hus borte  i Ila på 50-tallet.

Avisgutt

- Husker at du var avisgutt. Kan du si noe  om det? 
-Min eldre  bror,  Oddvar, startet opp  med å gå med avisene da  han begynte  på skolen. Da  han sluttet  på skolen, ble det til at jeg overtok samtidig som jeg begynte  på Rød skole.  Det var  da å dele  ut  ca 150  aviser, seks  dager i uka  hele året. Husker en gang   etter  noen år så skulle  guttene  i gata  gå på kino. Jeg spurte da  mamma  om å få penger, men hun svarte  nei. Jeg trodde selvsagt at vi ikke  hadde  penger til kinoen. De andre  gutta sa. –Mora di har tatt pengæne dine." Mamma  hørte det, og  hun  tok meg i  armen og   gikk inn i stua. Da  trakk hun  ut en skuff hvor det  lå  ei bankbok. Den åpna  ho og visste  meg at alle  pengene  var satt inn. Det skulle vise seg at de  pengene fikk jeg  nytte av senere. Men noen kino ble det ikke.
Lund og Tallaksen
Etter at folkeskolen var  over, slutta  jeg som avisgutt og  ble visergutt hos Lund og Tallaksen. Det varte  ett år da  jeg fikk  lærekontrakt på Støperiet som vi sa. Det het Kråkerøy Verk og  har siden skiftet navnet til Jøtul. Der  jobbet   farfar Ole,  pappa Gunnar og onkel Rolf.  Jeg var  visst den første som fikk slik  kontrakt. Etter hvert ble  jeg utdannet  håndformer  og syntes  jeg tjente godt. Jeg har  mange  historier fra Støperiet, men det får  kanskje  bli mer en annen gang.

Bensinbransjen

- Hvorfor  kom du over i bensinbransjen?
- Oddvar hadde  begynte  å kjøre  bensin for Shell. En dag  fikk jeg et spørsmål om jeg ville  overta drifta av  Shell-stasjonen på Kirkebrygga. Jeg var   omkring 28 år  på den tida. Jeg slo til - ikke  minst for Oddvar  også ville være  med. På grunn av spillingen mi, kunne  jeg ikke drive stasjonen alene og  trengte  hjelp. Jeg  måtte  kjøpe  ut Hansen som hadde drevet den til da. 
-Hvorfor  ga du deg med stasjonen etter få år? 
-En av grunnene  var at  jeg  fikk et helseproblem som ble  mer og mer alvorlig.  Etter  ca. halvannet år  med  behandlinger,  ble  jeg noenlunde, men  klimaet  her ville ødelegge  meg.  Legen  min foreslo da at jeg skulle flytte til varmere strøk som ville  kunne gjøre at sykdommen  ble  holdt  noenlunde  i sjakk.  40 år  gammel bestemte  jeg  meg for  å flytte,  og det har  jeg ikke angret  på.  Legens råd  har vist seg  å være riktig.  Her blir  jeg til det er slutt. Nå  har  jeg bodd her i snart 34  år.

Musikk

- Men Rolf, du har  jo hatt en oppslukende  interesse for  musikk. Fortell  litt om det.
-Enten du tror det eller ikke, så kom jeg med  i Glombomusikken  da  jeg gikk i småskolen. Jeg lærte da  å spille  tromme. Kanskje  jeg  har  vært  korpsets  yngste  medlem noen sinne.  Trommer skulle  nok prege  meg  hele  livet.  Jeg  fikk tidlig  lyst  på et trommesett. Penger  hadde  jeg  på den nevnte  bankboka.  Jeg var  vel  12-13  år  gammel  da  jeg en dag gikk forbi musikkbutikken til Felix Mathiesen nede  i Bakgata. Der så  jeg utstilt et trommesett.  Det  kostet 1100  kroner, og det var  mye  penger den gangen. Noen  dager senere  hadde  jeg  tatt ut penger, og stolt som  en hane gikk jeg inn og kjøpte trommene. Det er  kanskje det kjøpet som har  betydd  mest for  meg av alt jeg har  kjøpt. 
Musikken  kom  til å  bli hovedinteressen min, og  gjennom årene  har  jeg vært  med  i diverse orkester. I både  inn- og utland  har  jeg spilt til dans. Siden du samler stoff  om Fjellheim på Glombo, kan jeg fortelle  at der  har  jeg spilt mange  ganger. Ekstra  gøy var det  jo fordi jeg kjente de fleste som  var  på dansegulvet da  jeg   bodde  i nærheten.
Jeg vil avbryte Rolf  litt her og fortelle at vi andre  gutta  nok kunne   bli litt misunnelige  på den pengesterke avisgutten som fikk seg den flotteste  sykkelen som vi andre  bare  kunne drømme  om. Skal jeg  også nevne at  han kjøpte  egen bil  like før  han  tok sertifikat som attenåring? Eget hus fikk han bygd som  23-åring."  Pengene  kom nok  ikke da  fra  avisene, men  fra    inntekten  på Støperiet der akkorden var  god  og  i  tillegg til kanskje  noen musikkjobber, hvem vet?

Trara skolekorps

- Kjente du ikke  også Sigurd Sjøberg? 
–Det stemmer. Han  ble  jeg kjent  med  gjennom  Glombomusikken. Da Trara skolekorps startet  opp, fikk han ansvaret for  instruksjonen. Jeg  ble  medhjelper og fikk i oppdrag å lære  opp trommeslagerne. Det varte  omtrent ett  år. 
Det  ble  etter hvert knapt en helg uten spillejobber  og  mye  farting, men  også mye  moro.  Etter flyttingen til Puerto de  la Cruz  på Tenerife, har jeg holdt  spillingen ved  like. Jeg har gjennom årene  knyttet  kontakter  med  dyktige  musikere  fra flere  land, og  i lange  perioder  har  jeg vært med  i orkestre som har  underholdt rundt  på øya. (Gi inn på «Jazz friends på Tenerife» på You tube så vil du finne mer ut om Rolf og musikken).
I  dag er det blitt  noe  mindre  musikk, men Rolf  har  god  kontakt med  musikkvenner. 
Som  gammel venn av Rolf,  har vi begge stor glede av  å snakke  om den flotte  barndom- og  ungdomstida  vi hadde sammen  på 1950-tallet. Nordre Kråkerøy var et eldorado for  gutter som søkte spenning enten det var  å seile  på  isflak, springe  på sei-isen,   padle  i hjemmelagede kanoer,  slåss  mot gjengen fra Langøya, tyvmelke  kuene ute   på jordene, file  på ruter, stjele  turnips  på åkrene,  plukke  poteter for  bonden med daglønn på 10 kroner,  osv. osv. Høres det ikke spennende  ut, kanskje? Husk at det   tross alt var andre tider.