Debatt
Av

Norge har fått en egen eldreminister. Fremskrittspartiets Åse Michaelsen har fått denne statsrådsposten. Fremskrittspartiet har kjempet for en slik ministerpost i årevis. Det var neppe med lett hjerte at statsminister Erna Solberg nå ga etter for dette kravet. Carl I. Hagen ble riktignok skuffet over at han ikke fikk bli landets første eldreminister. Hagen sier at han begynner å bli vant med ikke å bli tilgodesett med ting han har lyst på. Men det er en annen historie.

Det er interessant å merke seg at partikollega Kari Kjønaas Kjos setter eldreministeren inn i en større partitaktisk sammenheng. Hun trekker parallellen til utnevnelsen av Sylvi Listhaug (Frp) som innvandringsminister. – Vi så med innvandring hvordan debatten ble løftet med en ny minister. Dette tror jeg også vil gjelde eldreomsorgen, sier Kari Kjønaas Kjos til Dagens Næringsliv. Om denne sammenlikningen slår til, gjenstår å se. Vi tviler, for timingen og dynamikken er forskjellig. Vi må ikke glemme at den frittalende Listhaug byttet departement i kjølvannet av den store migrasjonsbølgen. Den annonserte eldrebølgen er av en helt annen karakter. Nå gjelder det i første rekke å øke inntektene til staten slik at landet får råd til å betale omsorg, helsehjelp og pensjoner til en aldrende befolkning. Da er ikke økt alderstrygd svaret, snarere tvert om.

Fremskrittspartiet har godt hjulpet av KrF sørget for å gi noen pensjonister mer å rutte med de siste årene. Først ble avkortingen for gifte og samboende pensjonister redusert fra 15 til 10 prosent. Så ble minstepensjonene økt. På denne bakgrunn er det positivt at Frp har gitt opp, eller rettere sagt ikke har fått Erna Solberg med seg på, å nulle ut forskjellen mellom enslige pensjonister og pensjonistpar. Det står i hvert fall ikke noe om dette i den nye regjeringsplattformen.

Men Frp vant en annen seier under forhandlingene på Jeløya. Forsøksordningen med statlig finansiert eldreomsorg skal utvides til å omfatte flere kommuner. Og det skjer før de pågående forsøkene er evaluert. Det hører med til historien at Frp er det eneste partiet som vil ha statlig finansiert eldreomsorg. Frp er i de fleste sammenhenger opptatt av å styrke det kommunale selvstyret, men når det gjelder eldreomsorg har ikke Frp tillit til at lokalpolitikerne foretar riktig prioritering.

Som eldre- og folkehelseminister må Åse Michaelsen forholde seg til en rekke andre statsråder. Samordningsoppgaven blir enorm. Jo flere kokker, dess mer søl. Strategene i Frp synes mer opptatt av indremedisin for partiet enn konkret omsorg for de eldre. Men det er sikkert noen velgere som biter på agnet. Verden vil bedras.