Mer fra
Debatt

På lederplass støtter Dagsavisen Frps forslag om å legge hele Navs oppgaveportefølje under statlig kontroll. FO tør minne om at det gjelder mer enn økonomisk sosialhjelp.

La oss leke litt med tanken. Hva vil Nav tape dersom hele organisasjonen blir helstatlig? Kommunen i Nav-partnerskapet representerer nærhet til øvrige offentlige tjenester som Nav er avhengig av et tett samspill med for å løse sitt samfunnsoppdrag: skole- og utdanningssektoren, helse- og omsorgstjenester og kommunen som samfunnsplanlegger og næringsutvikler.

I kommunene finnes også frivillige og ideelle organisasjoner, lavterskeltilbud og fritidsaktiviteter som Navs brukere drar nytte av. Ikke minst er det kunnskap om lokalt arbeidsliv og næringsinteresser som Nav er avhengig av å kjenne godt til og samarbeide tett med for å løse sitt oppdrag innenfor arbeidsmarkedsområdet.

Det er med andre ord mange gode grunner til at Nav har en tydelig og aktiv tilknytning til lokalsamfunnet. Derfor må det lokale partnerskapet mellom statlig og kommunal styringslinje i Nav være et likeverdig samspill. Litt for mange kommuner ser ut til å ha abdisert fra rollen som aktiv eier og premissleverandør til sitt lokale Nav-kontor.

FO mener at kommunene må ta mer ansvar for kvaliteten i det faglige og juridiske arbeidet. Det betyr for eksempel å la Nav-leder inngå i kommunens sentrale ledelse.

Det gode samfunn kommer ikke av seg selv. Vi trenger en helhetlig sosialpolitikk. Det betyr blant annet å anerkjenne hvordan de sosialpolitiske fagområdene som Nav forvalter; arbeidsmarkedspolitikk, inntektssikring, boligpolitikk og forebygging av utenforskap, for å nevne noen – må forstås og løses i sammenheng.

Det siste Nav trenger nå er omfattende omorganiseringsprosesser som ikke gjøres basert på en solid analyse av helheten i både kommunalt og statlig Nav. FO tar derfor til orde for en helhetlig gjennomgang av Nav som omhandler både styringsform, organisering, arbeidsformer og kompetanse.

Først etter en grundig analyse kan man komme frem til treffsikre tiltak som kan styrke Navs posisjon som aktør i det sosialpolitiske landskapet.